Hujung minggu lepas, mama teringin sangat nak makan rendang ayam. Maklumla baru habis pantang, mengidam macam masa mengandung plak. Jadi inilah hasilnya rendang ayam hasil kerja tangan mama...walaupun tak sesedap mana, tapi puas hati sebab dapat masak sendiri. Resipi rendang ni mama nak letak kat blog ni sebagai rujukan ayah dan mama sendiri atau sapa2 saja yang nak cuba...
Bahan untuk dikisar :
Bawang merah
Bawang putih
Serai
Lengkuas
Kunyit
Bahan2 lain
Santan
Kerisik
Air asam jawa
Garam
Cili boh
Bunga cengkih
Bunga Lawang
Kulit kayu manis
Ajinomoto
Nota: Sukatan mama belasah je ikut banyak mana ayam tu....kira main estimate je la...
Cara masak
1. Tumis bahan yang dikisar sampai naik bau.
2. Masukkan cili boh (atau lada kering yang dikisar), tumis hingga garing
3. Masukkan bunga cengkih, lawang dan kulit kayu manis
4. Masuk ayam
5. Masuk santan
6. Masuk air asam jawa
7. Masuk garam
8. Last sekali masuk kerisik
Nota : Guna api kecil atau sederhana.
No comments:
Post a Comment